Pech in het buitenland, auto wordt niet gerepatrieerd.

18-03-2025

Onlangs ging een bevriend stel van mij een lang weekend naar Berlijn. Met hun goed onderhouden Volvo XC70 van 2005.

Ergens tijdens de trip werd de auto verwend met E5 -het aloude Euro98- en werd er even flink gas gegeven. De auto was dit niet gewend en met een klap en een hoop geratel kwam deze rit tot een ongepland einde. "Volgens de ADAC is de motor overleden, we rijden nu in een huurauto" kreeg ik als appje.

Ze hadden Europa-dekking met vervangend vervoer, dus de thuiskomst was geregeld. So far so good.

Spannender werd het bij thuiskomst.

De Volvo-dealer in Duitsland had een kostenopgave gemaakt voor herstel van de auto.

Deze kostenopgave oversteeg de waarde van de auto ruimschoots. De Volvo-dealer rekent immers de demontage van de bestaande motor en de montage van een nieuwe.

5 cijfers voor de komma. Alstublieft.

Het bevriende stel werd voor 2 keuzes gesteld:

1: ANWB regelt een vrijwaring en de auto wordt ter plekke gesloopt. Want de kosten voor transport overstijgen de dagwaarde van de auto.

2: Je zoekt het maar uit met je kapotte auto.

Na wat overleg met mij en het bespreken van de opties is besloten om zelf transport te regelen naar Nederland, hier op zoek te gaan naar een Volvo-specialist die een gebruikte motor kan leveren en monteren. Het regelen van transport bleek het lastigst te zijn, de auto was immers niet rijdbaar.

Voor een niet al te gek bedrag stond de auto echter in Nederland.

Autopech kun je niet altijd voorkomen. Het gedoe eromheen vaak wel.

De ANWB is een prima organisatie en helpt met alle kennis en kunde. In hun voorwaarden (wie leest deze eigenlijk?) staat duidelijk dat repatriëring niet plaatsvindt wanneer de kosten daarvan hoger zijn dan de restwaarde van de auto. Maar ja, hoe wordt die restwaarde bepaald?

Als het bevriende stel hun auto had laten taxeren, had deze prima Volvo een behoorlijk hogere waarde gehad dan de restwaarde die wordt gehanteerd voor dergelijke auto's.

De vervangingswaarde in het taxatierapport had ruimschoots boven de transportkosten gelegen en de auto was zonder gedoe naar de voorkeursgarage getransporteerd.

Dit had een hoop stress, geregel, kosten en onzekerheid voorkomen.

Mijn tip als taxateur luidt dan ook: Rijdt je een oudere auto waarin je wel het nodige hebt geïnvesteerd? Laat deze dan elke twee jaar taxeren om een situatie zoals omschreven te voorkomen.

En de XC70? Die rijdt inmiddels weer met een donorhart.